Д-р Гергана Николаева се дипломира се като лекар по дентална медицина

...
Д-р Гергана Николаева се дипломира се като лекар по дентална медицина
Коментари Харесай

Съвети за перфектна усмивка от лекар по дентална медицина

Д-р Гергана Николаева се дипломира се като доктор по дентална медицина в Медицински университет в гр. София. По време на следването си работи като дентален помощник, а по-късно и като доктор по дентална медицина в клиника в гр.София. Още през студентските си години посещава курсове и семинари в направленията ендодонтия, кариесология, както и най-големия конгрес за Дентална медицина на Балканите – Sofia Dental Meeting. Има присъединяване в няколко научни публикации в региона на пародонтологията.

Тя споделя, че за нея денталната медицина е една реализирана цел. За нея работата с пациенти е предизвикателство и огромна отговорност, само че всеки позволен случай носи след себе си и огромно задоволство.

Поговорихме си с доктор Николева, с цел да разберем кои са главните фактори за здрава и красива усмивка, по какъв начин вярно би трябвало да се грижим за зъбите си и какво да заобикаляме що се касае до джука хигиена.

Усмивката е нашата визитна картичка. Кои са най-важните фактори за здрави зъби и венци?

На първо място е персоналната орална хигиена. Важно е още от детска възраст да се изградят стабилни навици за вярно и постоянно почистване на зъбите. На второ място са редовните профилактични прегледи при специалист стоматолог. Оралният статус на всеки пациент е самостоятелен и лекарят може да даде точни насоки и препоръки за конкретния случай – какво би трябвало и какво не би трябвало да се прави. Други  фактори са вярното хранене, контрола на тютюнопушенето, позицията на зъбите и други

Смятате ли, че българина знае по какъв начин и се грижи добре за здравето на устната празнина?

За съжаление в огромен % от случаите не. В практиката си следя все по-често млади хора, които са изгубили повече от 4-5 дъвкателни зъба. Все още нямаме изградени привички като общество за профилактика и предварителна защита на заболяванията не единствено свързани с устната празнина, а като цяло.

Храната какво въздействие оказва върху зъбите?

Храненето оказва голямо въздействие върху зъбите още от ранна детска възраст. Прекомерният банкет на въглехидрати спомага за намаление на рН в устната празнина за дълги интервали от време, което води до появата на кариеси.От друга страна е потвърден протективния резултат на млякото и млечните артикули. Няколко съвета, свързани с храненето и здравето на зъбите са:

Избягвайте междинните приеми на сладки храни и напитки сред главните хранения или ги намалете до най-малко. Сладките могат да са десерт към главното хранене.

Консумирайте въглехидратни питиета (сокове, газирани сладки напитки) с чаша, а не със сламка, за да са по-малко време в контакт с оралната среда.

Храненето може да приключи с парче сирене, кашкавал, прясно или кисело мляко, с цел да се нормализира рН по-бързо

Колко постоянно би трябвало да мием зъбите си и за какво несъразмерното миене не е целесъобразно?

Зъбите трябва да се мият заран и вечер задължително по към 3 мин. Важно е да се почистват всички зъбни повърхности, като освен четка и паста за зъби могат да се използват и спомагателни средства за почистване като конци, интердентални четки, орален душ и други Важно е почистването да става с вярна техника и без напън. Прекомерното настискане с твърда четка може да носи последици и за венците и за зъбите, като най-често се наблюдава изтриване на емайла в региона на шийката на зъба, което е съпроводено с болка при миене, изразходване на сладко, кисело и др.  

Колко постоянно би трябвало да вършим профилактичен обзор при ортодонт ?

Профилактичните прегледи би трябвало да стартират още в ранна детска възраст 3-4 год. За да може детето да привиква с ситуацията и да не свързва посещението в кабинета с болежка и боязън. В детските години е препоръчително прегледите да се вършат през 6 месеца, заради динамичните промени в устната кухина. При възрастни е достатъчно веднъж годишно.

Дъвките - потребни или не?

Дъвките са приятни за доста хора и са подходящи за разчистване денем, когато използването на четка и паста е невъзможно. Те водят до стимулиране на слюноотделянето, което улеснява премахването на хранителни остатъци от зъбите. Трябва да се знае, че те не могат да заместят миенето на зъбите с четка и паста, а могат да се използват само като допълнение към оралната хигиена.

Бялата усмивка повлиява позитивно самочувствието и от ден на ден хора се стремят към нея. Какво мислите за избелването на зъбите в домашни условия?

Избелването на зъбите е известна операция в днешно време. За да се минимизират негативните последици върху зъбите и венците, като свръхчувствителност, изгаряния и други е наложително избелването да става под контрола на дентален доктор.

 2353542

Кои са най-хубавите способи за избелване на зъбите? Има ли противопоказания като нарушение на емайла и какво да би трябвало да знаем преди да се подложим на тази процедура?

Има основно два метода за избелване на зъбите – кабинетно избелване и в домашно условия с самостоятелни шини. Денталния доктор може да ви насочи кое е по-подходящо в съответния случай. Противопоказанията за избелване са съществуването на зъбен камък – наложително би трябвало да се почисти преди процедурата, дълбоки пукнатини в емайла, други недостатъци на емайла. Пациента би трябвало да е наясно, че при избелване короните и пломбите не трансформират своя цвят и в случай че има такива върху фронталните зъби би се наложила подмяната им.

Какви са най-честите неточности, които позволяваме, и с тях провокираме кариеси или нарушаване на емайла?

Най- честата грешка е нередовната и неправилна хигиена и вървене на ортодонт единствено при болка. Важно е проблемите да се откриват още в зародиш, когато разрешаването им е по-безболезнено и по-бързо за пациента.

Кървенето на венците е постоянно срещан проблем. Как да го предотвратим и по какъв начин да се оправим с него?

Кървенето на венците се дължи на възпалението им, в следствие на натрупали се микроорганизми на венечния борд. Важно е с изключение на оралната хигиена в домашни условия и постоянно да се почиства зъбен камък, най-малко веднъж годишно, с цел да се управлява натрупването на тези микроорганизми.

Вижте цялата публикация на 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР